W kuchni u babci i wnuczka – przepisy

Mikser Kulturalny w kuchni  u babci i wnuczka

czyli wigilijne potrawy dawniej i dziś przygotowane przez Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Kocmyrzów – Luborzyca „Kolibaby”.

Piernik Babci Natalki
Składniki:
3 cale jajka
2 szklanki cukru krysztalu
45 dag mąki
1 słoik dżemu truskawkowego
1 ¼ szklanki oleju
1 ½ szklanki mleka
1 ½ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 cukier wanilinowy
10 kropel olejku migdałowego
10 kropel olejku arakowego
10dag rodzynek
10 dag orzechów
10 dag skórki pomarańczowej
Wykonanie:

Jajka, cukier utrzeć, dodać mąk, dalej ucierać, powoli wlewać olej, potem mleko, dżem, oraz resztę składników. Wyłożyć do keksówek, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut  w 180 stopniach
    IMG_4399a                                                                                Babcia Natalka.

Rolada szpinakowa Babci Stasi
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 łyżeczka masła
4 jajka
2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
20 dag łososia w plastrach
½ łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz

Wykonanie:
Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, odparować i wystudzić. Z białek ubić pianę, masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy
Podłużną blachę wykładamy papierem. nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, na całej powierzchni rozkładamy plastry łososia formujemy roladę, i ciasno zawijamy w folię spożywczą, na kilka godzin wstawić do lodówki.

IMG_4346a

 

Sałatka śledziowa Babci Marysi   

Składniki:
1 kg śledzi                                                                                             
1 kg cebuli                                                                                                   
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki  octu           
200 gram śmietany 18% lub 4 łyżki majonezu                                        
pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, pokroić na niewielkie kawałki, cebulę obrać pokroić w plastry, dokładnie sparzyć, czosnek utrzeć, wszystkie składniki wymieszać, dodać śmietanę lub majonez i jeszcze raz przemieszać.
IMG_4350a

Kutia prababci Janinki

Składniki:
1 szklanka pszenicy obtłuczonej
¾ szklanki maku
½ szklanki cukru
4 łyżki miodu
po 5 dag różnych bakalii
¾ szklanki śmietany
(może być wersja ze śmietaną)
Wykonanie:
Pszenicę dobrze wypłukać, zalać wodą i gotować do miękkości.
Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, zagotować  i postawić na kilka godzin.
Następnie bardzo dobrze odcedzić, dwukrotnie zemleć, do drugiego mielenia dodać cukier.
Ugotowaną zimną pszenicę, mak i drobno posiekane bakalie wymieszać z miodem (i+ w wersji ze śmietaną).
Ochłodzić.

 

IMG_4317aIMG_4354a

 Pierogi z kapustą i grzybami Babci Stasi
Składniki:
Farsz: 5 dag grzybów suszonych
80 dag kapusty kiszonej
5 dag cebuli
3 dag bułki tartej
sól, pieprz mielony (do smaku)
olej lniany
ciasto: 35 dag mąki pszennej
1 jajo
sól,
1/8 litra wody
Wykonanie:
Kapustę gotować do miękkości, dobrze odcisnąć, cebulę obrać, pokrajać w drobną kosteczkę, usmażyć na jasnozłoty kolor, ugotowane do miękkości grzybki, kapustę, bułkę tartą przepuścić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulkę, dodać przypraw, dobrze wymieszać.
Zagnieść ciasto, formować kwadraty lub kółka, nadziewać farszem, ugotować w osolonej wodzie.

IMG_4348a

Groch z kapustą Babci Jadzi
Składniki:
700 g kiszonej kapusty
350 g łuskanego grochu
2 duże cebule
łyżeczka cukru
łyżeczka majeranku  
1 liść laurowy
3 ziela angielskie                                                                   
sól, pieprz do smaku                                                                           
3 łyżki mąki pszennej
olej lniany
Wykonanie:
Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano wylać wodę, zalać groch świeżą (2-3 cm nad powierzchnię grochu) i ugotować go osobno do miękkości. Kapustę dokładnie przepłukać i odcisnąć. Drobno poszatkować. Przełożyć do dużego garnka, zalać szklanką wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie (można gotować dwa razy). Cebule posiekać  i podsmażyć na łyżce oleju lnianego.  Do miękkiej kapusty dodać wystudzony groch, podsmażoną cebulę Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Zrobić zasmażkę z oleju i mąki. Dodać do kapusty i grochu. Gotować całość jeszcze 5 minut, cały czas mieszając i uważając, by potrawa się nie przypaliła.

 

Barszcz wigilijny Babci Irenki       

Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
4 duże buraki czerwone
wywar z grzybów
2 szt. liście bobkowe
2-4 ziarna ziela angielskiego
szczypta pieprzu mielonego i ziołowego
ocet, cukier, sól ( do smaku)
Wykonanie:
Jarzyny opłukać, obrać, pokroić w długie paski, zalać 2 litrami wody (gotować), dodać buraki pokrojone w paski, gotować, dolać wywar z grzybów, wrzucić przyprawy. Najpierw wlać ocet (żeby był ładny kolor) potem cukier, na końcu sól i pieprz.
Smacznego,

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.