Uczta Babette – przepisy Ernesta Ogórka

Pasztet soczewicowo – jaglany z żurawiną

Składniki na małą keksówkę:

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej (wersja szybsza, łatwiejsza) lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 150 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Pasta z fasoli/ wegański smalec z fasoli

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub jedna puszka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do rondla wlej olej. Dodaj cebulę z jabłkiem i mieszaj. Niech wszystko smaży się około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek. Fasolę zmiksuj na pastę. Podczas miksowania dodaj około 2 łyżki zimnej wody, by pasta nie była za gęsta.

Przełóż usmażoną cebule z jabłkiem do miski. Dodaj fasolę i dobrze wymieszaj.

Dopraw majerankiem, solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Wymieszaj.

*Pasta wyglądem będzie przypominać smalec, gdy fasolę obierzemy ze skórki i dodamy olej kokosowy.

IMG_3275a

 Tarta limonkowa (przepis Pauliny Wnuk autorki bloga o kuchni filmowej)


http://paulinawnuk.com/2013/02/dexter-idealna-tarta-limonkowa.html

 
SKŁADNIKI:
 
  • 4 limonki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • 250 g herbatników digestive (mogą być z czekoladą)
  • 100-150 g masła
 
PRZYGOTOWANIE:
 

Limonki sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć.
Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć dokładnie. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować w malakserze, lub blenderem.
Rozpuszczone (wystudzone) masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Schłodzić przez co najmniej godzinę.
Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników.
Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

IMG_3312a

Pasta z pieczonej papryki

Składniki:

Papryka czerwona/żółta

Oliwa

Słonecznik łuskany

Sól do smaku

Usuń gniazda nasienne z papryk, posmaruj pokrojoną w ćwiartki paprykę oliwą i upiecz w piekarniku (175 stopni). Piecz do momentu aż skórka zacznie samoistnie odchodzić (pęcherze powietrza pod skórką).

Upieczoną paprykę obierz ze skóry.

Na suchej patelni upraż słonecznik.

Zblenduj paprykę dodając stopniowo słonecznik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. (słonecznik zagęszcza pastę).

IMG_3275b

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.