Śniadanie na trawie – przepisy wg Basi Soleckiej

Hummus – klasyczny przepis

20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)

10 dag pasty tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą, możesz zrobić sama)

2 zmiażdżone ząbki czosnku

oliwa

2 łyżki soku z cytryny

woda źródlana

sól morska

Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody.

Ciasto szpinakowe

Składniki:

450 g mrożonego szpinaku (nie w liściach)

1 i 1/3 szklanki cukru,

3 jajka,

1 i 1/3 szklanki oleju,

2 szklanki mąki krupczatki, ( lub zwykła tortowa)

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

300 ml. śmietany 30%, 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny

cukier wanilinowy,

owoce granatu do ozdoby.

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy około 1 godziny do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i  kruszymy na talerzyku. Ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier, oraz rozpuszczoną żelatynę. Na ciasto dajemy ubitą śmietanę, posypujemy kruszonką z ciasta i owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.

Klasyczne angielskie kanapki z ogórkiem

Składniki

- chleb tostowy (kromki)
- ogórek
- ser kremowy
- koperek , sól

Ogórki  szatkujemy (kroimy) w jak najcieńsze plastry, solimy.  Plasterki  odsączamy za nadmiernej ilości wody pomiędzy dwoma ręcznikami papierowymi. Kromki chleba dokładnie smarujemy serkiem – równo do samych brzegów. Na posmarowanych kromkach układamy ogórek. Następnie obcinamy skórkę ze wszystkich stron. Gotowe kanapki przecinamy w poprzek dwukrotnie – tak aby z jednej kromki powstały cztery malutkie, trójkątne kanapeczki. ( lub jak wolimy dwie).

 Tarta cebulowa z boczkiem

Kruche ciasto na tartę

[forma na tartę o średnicy 24cm]

 

250 g mąki pszennej

125 g zimnego masła

1 żółtko

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka zimnej wody

Farsz:

15 dag boczku pokrojonego w kostkę, 70 dag cebuli pokrojonej w plasterki, 3 dag masła,         2 duże jajka, 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc., 10 dag sera żółtego startego na tarce, łyżeczka , ziół prowansalskich, sól, pieprz

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.