Smaki śródziemnomorskie – przepisy

Przepisy Benedykta Kornasia, szefa kuchni Lo Scrigno Dei Sapori Italliani w Krakowie.

 

Sos bolognese

1 marchewka
1 łodyga zielonego selera
1 biała cebula
250g mięsa wołowego mielonego
250g mięsa wieprzowego mielonego
300ml oliwy extravergine
1lt pomidorów pelati włoskich np. mutti
Sól
Pieprz
1 szklanka czerwonego włoskiego wytrawnego wina

Kroimy na drobna kostkę cebule seler i marchew i podsmażamy na delikatnym ogniu, dodajemy mięsa mielone soli i pieprzu i podsmażamy na dużym ogniu. Jak mięso zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy zalewamy go czerwonym winem. Po pięciu minutach dodajemy zmiksowane pomidory i trzy szklanki wody (można opłukać puszkę z pomidorów, tak się robi we Włoszech). Gotujemy sos bolognese przynajmniej przez półtorej godziny, mieszając co 10-15 minut i uważając żeby się nie przypalał. W razie zbyt gęstego sosu proszę dodać wody.
Ten sos używamy do lasagni lub do makaronu alla bolognese. Nie trzeba dodawać żadnych gotowych przypraw ani proszków które reklamują w tv.

IMGP9205

Sos pomidorowy

 Składniki:
1 biala cebula
150ml. Oliwy extravergine
1lt pomidorów pelati w puszce np. firmy Mutti
Szczypta soli
Bazylia

Skroić cebule bardzo drobno, podsmażyć na delikatnym ogniu z oliwą, zmiksować pomidory pelati i dodać do cebuli. Puszkę z pomidorów zalać zimna woda i dolać do sosu. Dodać soli i szczyptę cukru i gotować na małym ogniu przez ok. 25 minut.
Bazylię dodajemy na koniec przy podawaniu makaronu.

Pasta_al_pomodoro_1-1

Ciasto na pizzę

1 kg mąki
450 ml wody ciepłej
5 g drożdży
200 – 300 ml oliwy

Ciasto w wyrabiamy, aż będzie jednolite. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę (namaczamy z zewnątrz).

Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 0,5 godz.)

Formujemy placki, nakładamy składniki i pieczemy w wysokiej temperaturze (5 – 10 minut). Im wyższa temperatura tym lepiej. Nie należy nakładać dużo składników.

Na ostatnie 5 minut pieczenia dodajemy ser mozzarella.

pizza

Parmigiana di melanzane (Bakłażan z parmezanem)
Pokroić bakłażana w plastry 1cm, panierować w mące i smażyć na gorącym oleju z obydwóch stron przez ok. 2min żeby się przyrumieniły ale nie przypaliły.
Bakłażan odłożyć  na papier, który wchłonie olej. Przygotować sos pomidorowy, mozzarellę i parmezan starty.
Wziąć foremkę do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę bakłażanów, zalać delikatnie sosem pomidorowym i dodać mozzarella i parmezan. Ułożyć  5-6 takich warstw, przy ostatniej dodać więcej parmezanu. Smażyć w piecu przez ok. 20min temperatura 180 st.C.
Spożywać na letnią.

 

Drożdże domowe

500g mąki 00.
200ml wody letniej ok.28 st. C.
1dojrzale jabłko w kawałkach lub starte na tarce.
Wymieszać składniki i odłożyć w ciepłe miejsce na 2 dni.
Dodawać 40g maki codziennie przez tydzień.
Ciasto ma być kwaśne i fermentować.
Trzymać w lodówce dobre przykryte, jak „traci moc” dodać maki i jabłka i odczekać 3-4 dni.

cappucino

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.