Przepisy siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji Pustelnik

 

Murzynek śliwkowo-morelowy

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

20 dkg cukru kryształu

6 jaj

3 płaskie łyżki kakao

3 łyżki oleju

2 łyżeczki przypraw do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki wody

15 dkg suszonych śliwek

10 dkg suszonych moreli

Wykonanie:

Wodę, margarynę, cukier, olej i kakao podgrzać na wolnym ogniu. do przestudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać białka ubite na sztywną pianę oraz pokrojone śliwki i morele.

Piec w wąskiej formie w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wierzch polać czekoladową polewą.

IMG_4152a

Ciastka z kokosem

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 kostka margaryny

1 szklanka kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 białka

2 szklanki cukru pudru

25 dkg wiórek kokosowych

Ciasto: wykonanie

Z podanych składników zarobić ciasto i schłodzić w lodówce ok 2-3 godziny

Masa kokosowa

Białka ubić na sztywno, dodając cukier puder. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Wykonanie ciastek

Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego krążka wyłożyć masę kokosową. Upiec.

UWAGA!

W trakcie pieczenia ciastka pozostają białe tylko kokos ma się zrumienić.

IMG_4157a

Placek jabłkowy z budyniem malinowym

Składniki:

25 dkg margaryny

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

4 jaja

Składniki: budyń malinowy

2 1/2 szklanki mleka

1 budyń malinowy lub truskawkowy z cukrem

Dodatki:

1 1/2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

Ciasto: wykonanie

Margarynę utrzeć z cukrze, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części.

Wykonanie: budyń

Z podanych składników przygotować budyń.

Wykonanie:

Obrać jabłka i pokroić na części

Przygotowanie do pieczenia:

Na blasze wyłożyć jedną część ciasta poukładać na niej jabłka posypać cynamon zalać budyniem – wierzch przykryć pozostałym ciastem.

Piec przez około 50 min w temp. 80 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym

Składniki:

40 dkg zmiksowanego szpinaku

4 jaja

1/2 szklanki cukru kryształu

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki: krem

1 szklanka śmietany kremówki

25 dkg serka mascarpone

1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub z dyni z kawałkami owoców

4 łyżeczki  żelatyny

cukier puder do smaku

Ciasto biszkoptowe: wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem blaszka o wymiarach 44 x 39 wyrównać powierzchnię i piec około 20 min w temp około 180 stopni. Po upieczeniu jak lekko przestygnie wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w roladę.

Krem brzoskwiniowy

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, dżem i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Biszkopt delikatnie rozwinąć, wierzch posmarować kremem i ponownie zwinąć roladę. Posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

IMG_4151a

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.