Kresowe tęsknoty – przepisy Ilony Zdziech

Polewka piwna śniadaniowa z „Pana Tadeusza”

1 l piwa jasnego

1 szklanka śmietany 30 %

4 jaja

8 łyżek cukru lub więcej/ miód

sól do smaku

250 g twarogu

1 ząbek czosnku

Posiekany czosnek i twaróg rozdzielić na 4 talerze. Piwo z cukrem i solą zagotować. Jajka rozbełtać dokładnie ze śmietaną. Dodać z pół szlanki gorącego piwa, po czym wlać całość do garnka. Chwilę podgrzewać, mieszając, aby polewka lekko zgęstniała, ale aby jaja się nie ścięły w serek. Zupę można przecedzić lub też od razu rozlewać na talerze.

Blemas czyli galaretka z ucieranych migdałów z „Pana Tadeusza”.

Dziś już nie trzeba samodzielnie migdałów gotować i przecierać. Potrzebujemy:

1 l mleka migdałowego

2 łyżki cukru

6 łyżeczek żelatyny

płatki migdałowe do dekoracji

Żelatynę zalać odrobiną mleka i zostawić do napęcznienia. Resztę mleka zagotować i osłodzić do smaku. Dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać do pucharków lub do jednej formy i pozostawić do stężenia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i studzimy. Galaretkę dekorujemy płatkami migdałów i świeżymi owocami.

Baba ziemniaczana

Składniki

1,5 kg obranych ziemniaków

2 cebule

150 g wędzonego boczku

2 łyżki oleju

3 łyżki mąki

3 jajka

sól

pieprz

odrobina masła i bułka tarta do wysypania formy

Połowę ziemniaków ugotować i utłuc. Drugą połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć jeszcze kilka minut. Prostokątną formą do ciasta lub keksówkę wyłożyć papierem, posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, wyrobić i doprawić masę. Piec w 180 stopniach C przez 1 godzinę.

Babę można podawać na ciepło i na zimno, samą lub z sosami, surówkami, a także jako dodatek do mięs.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.