Przepisy dietetyczne – ZSG nr 1 w Krakowie

Potrawy przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod kierunkiem  nauczyciela pana Tomasza Dery. Bardzo smakowite i zdrowe.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 250g mąki pszennej typ 450
  • 250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 300g szpinaku
  • 1 kostka ser feta
  • 3 ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 20 ml oleju

Sposób wykonania:

Z podanych składników sporządzić ciasto pierogowe. Szpinak podsmażyć na oleju, jednocześnie odparowując wodę. Dodać czosnek oraz przyprawy. Zdjąć szpinak z ognia, wbić jaja i wymieszać na gładką masę, a następnie smażyć  przez kilka minut, następnie schłodzić i dodać pokruszony ser. Formować gotowe pierogi,  gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia

Krem z jarzyn

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 2-3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula

Sposób wykonania:

  • Sporządzić wywar z kości lub zagotować wodę i rozpuścić kostkę rosołową.
  • Na wrzący wywar włożyć wszystkie warzywa po obróbce wstępnej, rozdrobnione na ćwiartki, piórka.
  • Gotować do miękkości, następnie zmiksować i doprawić do smaku.

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1kg+1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 5 szklanek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru + zakwas

Sposób wykonania:

  • Podane sypkie składniki zmieszać razem. Miód rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody. Sól rozpuścić w 5 szklankach wody.
  • Następnie połączyć wszystkie składniki, wyrobić.
  • Gotowe ciasto przełożyć do form, pozostawić na noc do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, około 1 godziny.

Pasztet z selera

Składniki:

  • 5 selerów średnich
  • 3 cebule
  • 3 kostki grzybowe
  • 2/3 margaryny
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka

Sposób wykonania:

  • Selery ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Wodę, margarynę i kostki grzybowe zagotować.
  • Wszystko razem wyrobić, doprawić do smaku.
  • Przełożyć do form i piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Galaretka z kwaśnego mleka

Składniki:

  • 500 ml mleka zsiadłego
  • 20 g stewi w proszku
  • 1/3 laski wanilii
  • 15 g żelatyny
  • 80g wody do żelatyny

Sposób wykonania:

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie upłynnić.
  • Do mleka dodać wanilię, dosłodzić stewią.
  • Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
  • Podzielić na porcję i pozostawić do schłodzenia.

  Sałatka owocowa

Składniki:

  • 400g pomarańczy
  • 200g bananów
  • 200g jabłek
  • 200g winogron
  • 20g orzechów włoskich
  • 20 g miodu
  • 1 cytryna
  • 40 ml soku z jabłek

Sposób wykonania:

  • Przeprowadzić obróbkę wstępną owoców.
  • Z soku jabłkowego, soku z cytryny i miodu sporządzić zalewę.
  • Rozdrobnić owoce w pokroić w kostkę, polać zalewą.
  • Delikatnie wymieszać i zostawić do schłodzenia.
  • Posiekać orzechy włoskie i posypać sałatkę.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.