Mikser kulturalny – w kuchni u babci i wnuczka

7 grudnia 2015 godz. 11.00

zapraszamy do Klubu Kuźnia, os. Złotego Wieku 14 w Krakowie

na spotkanie projektu Smaki kultury.

smaki kultury_12aa

w programie:

Wigilia wczoraj i dziś, wykład Krystyny Reinfuss-Janusz z Muzeum Etnograficznego w Krakowie

Warsztaty: Tradycyjne i współczesne potrawy świąteczne, prowadzenie i organizacja Koło Gospodyń Wiejskich z Luborzycy.

Wystawa książek: Święta z różnych stron świata.

„…Wigilia  Bożego Narodzenia  była dniem  szczególnie uroczystym. Wszystkie  potrawy serwowane w czasie wieczerzy wigilijnej miały dawniej  swoją głęboką  treść symboliczną (obecnie już  zapomnianą). Zgodnie z  najstarszym polskim zwyczajem  na stole wigilijnym powinny  pojawić się potrawy  postne z płodów  i darów ziemi: zbóż, warzyw, roślin oleistych, owoców świeżych i suszonych, a także miodu, grzybów i ryb, a więc  z wszystkiego co rodzi się na polu, w lesie, sadzie, pasiece, w wodzie i ogrodzie, po to aby w przyszłym roku  znowu  uzyskać  dobre plony, które  zapewnią nam  utrzymanie…” z wykładu pani Krystyny Reinfuss-Janusz

——————————————————————————–

Organizatorzy: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie

Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. C.K. Norwida w Krakowie

Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej
w ramach Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych
na lata 2014-2020.

Możliwość komentowania jest wyłączona.